Διασυλλογική Καταγγελία

Ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι πολιτικές ομάδες μας είναι η αποτύπωση του λόγου μας στους τοίχους της πόλης του Βόλου. Αρκετά συχνά οργανωμένες ομάδες, υπο-ομάδες ή μέλη αναλαμβάνουν να γράφουν συνθήματα ενυπόγραφα. Από το καλοκαίρι του 2017 μέχρι σήμερα αρκετά απ’ αυτά, κυρίως στο κέντρο της πόλης, είτε σβήνονται είτε “διορθώνονται”. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε κάποια παραδείγματα.

Στις 4/6 σύνθημα της φεμινιστικής πρωτοβουλίας «θάνατος στους βιαστές» επαναγράφτηκε με το «θάνατο στους ρουφιάνους». Στις 5/8 σύνθημα της ομάδας Ιnreverse « Μίσος ανθελληνικό και κλωτσιές σε έλληνες ρατσιστές» διαγράφηκε, επαναγράφοντας «αλληλεγγύη στην Ηριάννα και στο Περικλή». Στις 17/11, στην πορεία της 17 Νοέμβρη, ενυπόγραφα συνθήματα από την ομάδα femanifesta, “διορθώθηκαν” επιτόπου, από άτομα της συνέλευσης(αναρχικές, αντιεξουσιαστές, καταληψίες) που καλούσε την πορεία. Στις 6/12, στην πορεία για την 6η Δεκέμβρη που καλέστηκε από την συνέλευση υπεράσπισης της κατάληψης Τερμίτα, άτομα του άλλου μπλοκ (αναρχικοί/ες) έσβησαν και “διόρθωσαν” συνθήματα που έφεραν την υπογραφή του μπλοκ μας. Αξίζει να αναφερθεί πως διέγραφαν και το αλφάδι από την υπογραφή της συλλογικότητας femanifesta. Στις 14/12, περιμετρικά γύρω από σπίτι συντρόφου, σβήστηκαν συνθήματα και επαναγράφηκαν με επιθετικό και υποτιμητικό περιεχόμενο προς αυτόν και άλλους συντρόφους/ισσες, όπως το «σκάσε ρεφόρμα» και το «ξεφτίλες ρεφορμιστές». Στις 19/12 σε τοίχο στην γειτονιά της Τερμίτα, σβήστηκαν συνθήματα, όπως το «Πούστικος Αντιφασισμός» αντικαθιστώντας το με «ξύλο σε εθνίκια και ρεφόρμες». Υπάρχει ανάλογο αρχείο με φωτογραφίες των πατημένων και “διορθωμένων” συνθημάτων, επιλέγουμε να αναρτήσουμε κάποιες από αυτές.
Μετά τις τελευταίες δράσεις αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε και να καταγγείλουμε αυτή τη συνθήκη. Τα άτομα αυτά γνωρίζουμε ότι συμμετέχουν στη συνέλευση της κατάληψης Ματσάγγου, στη συνέλευση αναρχικών για την αλληλεγγύη εντός και εκτός των τειχών και στην κατάληψη Α.Κ.Ρή.Δ.Α.. Δεν γνωρίζουμε αν τα πατήματα αποτελούν συλλογική απόφαση των ομάδων αυτών, παρ’ όλα αυτά θεωρούμε πως οι ομάδες αυτές φέρουν την πολιτική ευθύνη των δράσεων των μελών τους. Θεωρούμε πως η πρακτική σβησίματος και διόρθωσης συνθημάτων αποτελεί κίνηση λογοκρισίας και επιβολής. Πρόκειται για δράσεις και πρακτικές μικροπολιτικού χαρακτήρα που αποσκοπούν στην αναγωγή πολιτικών ζητημάτων σε διαφορές προσωπικού τύπου, με μάτσο και ηγεμονικούς όρους. Η αντιπαράθεση αυτή, αποτελεί το συνεχές της πολιτικής διαφοροποίησης του αντιεξουσιαστικού χώρου της πόλης, που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια. Όσον αφορά τα θέματα των πολιτικών μας θέσεων είμαστε ανοιχτοί και ανοιχτές σε οποιαδήποτε κριτική αρκεί να γίνονται στα πλαίσια μιας δημόσιας πολιτικής αντιπαράθεσης και όχι εν κρυπτώ και με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω. Από την πλευρά μας, οι θέσεις και τα περιεχόμενα των ομάδων της κοινότητας μας βρίσκονται διατυπωμένες στα αντίστοιχα site.

 

πολιτική συνέλευση κατάληψης Τερμίτα

inreverse ~ συνέλευση ενάντια στο ελληνικό πανοπτικό

Τροχήλατο

femanifesta ~ αναρχοφεμινιστική ομάδα

Αναρμονικές Έκφυλοι

Συνέλευση υπεράσπισης κατάληψης Τερμίτα

23.12.2017